Om oss

Teater X startades 1999 på initiativ av Synne Platander, som ett projekt med ambitionen att utveckla en professionell playbackteaterensemble. Visionen var att kunna erbjuda playbackteater av hög konstnärlig och medmänsklig kvalité till privatpersoner, företag och organisationer. Flera av gruppens medlemmar har arbetat tillsammans sedan 1995 i Teater Nu.

Medlemmar: Maria Danielson, Pontus Holmgren, Jörgen Krantz, Marie-Louise Larsson, Ewa Lindberg, Linda Tervo, Jan Platander, Synne Platander, Ann-Sofie Wensbo.

Sedan starten 1999 har Teater X erbjudit regelbundna föreställningar för allmän publik på olika scener i Stockholm; bl.a. Scen Gavelius, TeaterT3, Teater Pero och Improvisation & Co. Sedan hösten 2010 är vi på Improvisation & Co i hjärtat av Vasastan.

Parallellt med våra öppna föreställningar har vi medverkat vid kurser, konferenser och fortbildningsdagar för olika företag och organisationer. Vi har medverkat i skolor och församlingar, vid bröllop och jubileer. Våra uppdrag spänner från kvalificerat utvecklingsarbete i samverkan med konsulter, till föreställningar av mer underhållande karaktär. Gruppens medlemmar har bred kompetens inom områden som teater, utbildning, individ- och organisationsutveckling.

Teater X har sin bas i Stockholm men tar uppdrag över hela landet. Vi har också varit utomlands med våra playbackteater föreställningar. Vi medverkade vid Baltic Moreno conference i Estland år 2000, Lettland år 2002 och Litauen år 2004, samt vid den internationella dramakonferensen IDEA 2001 i Bergen i Norge. På senare år har vi bidragit med föreställningar och workshops på internationella konferenser; Frankfurt 2012, Montreal 2015 och Bangalore 2019. Vi har också gett föreställningar och workshops på de europeiska konferenserna i Amsterdam 2014 och Budapest 2017. Under åren 2015-2017 har vi haft ett samarbetsprojekt med gruppen New Jazz från Moskva. Under de åren genomförde vi tre konferenser som New Jazz och vi organiserade tillsammans. Den första i Moskva, den andra i Stockholm och den tredje i Riga.

Vi har samarbetat med Mångkulturellt centrum i Botkyrka kring projektet ”Att minnas migrationen.” Det finns planer på fler samverkansprojekt där vi med playbackteater kan låta en mångfald av röster och livserfarenheter göra sig hörda, och därigenom bidra till ökad gemenskap och förståelse.

Teater X är med i det internationella playbackteaternätverket IPTN klicka här
För att läsa mer om playbackteater klicka här